Tanszékünkrõl
Küldetésünk
Elérhetõségeink
Történet
Térkép
Partnereink
Nemzetközi díjak


"Legzöldebb Tanszék 2011, 2012"


Oroszlány Lajos nyugdíjba megy
 Oroszlány Lajos

Oroszlány Lajos tanszéki mérnök 41 éve aktív tagja tanszékünknek. Nyugdíjazása alkalmából kis ünnepséget szervezett, itt elbúcsúzhattunk tõle. Ahogy rögtönzött beszédében elmondta: pályafutását végigkísérte a Moore-törvény. 1968-ban, amikor ide került az Elektroncsövek és Félvezetõk Tanszékre, még az elektroncsövek dominálták az elektronikai ipart, és sokan gondolták azt, hogy a tranzisztorok sohasem veszik át a helyüket. Lajos elmesélte, hogy annak idején kiszámolták, hogy az egy órányi zene tárolásához szükséges 128 MB memória elektroncsövekbõl a fél V2 épületet kitöltötte volna, és több milliárd dollár lett volna az ára. Ma már nem is forgalmaznak 128 MB-os pen-drive-ot, de míg kapni lehetett, mérete nagyságrendileg egy köbcentiméter volt. 128 MB memória ára pedig manapság kevesebb, mint 1 dollár: negyven év alatt durván tíz a tizediken arányban csökkent mind a memóriák mérete, mind az ára.

Lajost a tanszék nevében Dr. Rencz Márta tanszékvezetõ értékes könyvcsomaggal ajándékozta meg. Dr. Gaertner Pétertõl, aki évtizedek óta szobatársa, ugyancsak egy könyvet, A matematika történetét kapta. A legkülönlegesebb ajándékot alighanem Dr. Székely Vladimír tartogatta, aki Lajos egykori tankörérõl készült nagyméretû fekete-fehér felvétellel köszöntötte nyugdíjba vonuló egykori tanítványát.

fénykép

Az ajándékozást követõen a tanszék szinte hiánytalanul megjelent kollektívája koccintással és jókívánságokkal köszöntötte az ünnepeltet, ezt követõen különlegesen finom tortával, és Lajos által hozott kiváló tiramisuval a kézben jóízû beszélgetésbe merültünk.

Koccintás

A Elektronikus Eszközök Tanszéke nevében ezúton is kívánunk Lajosnak még legalább 41 évet jó egészségben! Reméljük, Lajos, Hogy gyakran visszajársz majd, mert barátságos modorod, közvetlenséged hiányozna, ha nem így lenne!

 

(A fényképeket Juhász László készítette.)

 
© 2018 EET
2018.07.15 [23:51] Hirek arrow A tanszéki élet hírei arrow Oroszlány Lajos nyugdíjba megy