Kutatás és Fejlesztés
K+F területek
Laboratóriumok
Projektek
Kiemelt publikációk


"Legzöldebb Tanszék 2011, 2012"


Termikus labor

A Tanszék 1996-ban hozta létre a Termikus laboratóriumot még régi otthonában a V2-es épületben. Azóta a Tanszékkel együtt a laboratórium is átköltözött a Q épületbe, ahol az alagsorban kapott helyet a több labort tömörítõ Mikro és nanoelektronikai laboratóriumokon belül (QBP112).

Az Termikus laborban indult kutatás-fejlesztési munkák számos eredménye mára beépült a professzionális termikus méréstechnika mûszereibe. Az elmúlt tizenöt évben kifejlesztett és tökéletesített mérési módszerek eredményeit a félvezetõipar nagyvállalatai az eszközök termikus tervezése során rutinszerûen hasznosítják, ami a nemzetközi projektek révén a tanszéket folyamatosan a félvezetõipar vérkeringésében tartja.

A Tanszékünk professzorai által kidolgozott, az eszközök termikus gerjesztésre adott válaszának vizsgálata a mikroelektronika számos területén hasznosnak bizonyul. Az így nyert információkból roncsolásmentes úton kaphatunk képet az eszköz belsõ szerkezetérõl, annak hibáiról, az eszközben kialakuló mechanikus feszültségekrõl, stb. A kapott adatok egy adott integrált áramkör termikus tervezésénél is közvetlenül hasznosulnak. Utóbbi fontosságát szemlélteti, hogy a modern digitális rendszerek meghibásodásának fõ oka termikus problémákra vezethetõ vissza.

A lehetõségek köre azonban túlmutat az integrált áramkörök vizsgálatán: a laborban nagyteljesítményû LED-ek, organikus LED-ek, vizsgálata és tesztelése is zajlik. Továbbá a mûszerparkunkban megtalálhatóak infravörös kamerák is melyekkel kívülrõl is vizsgálhatjuk az eszközök melegedését.

Büszkék vagyunk rá, hogy fiatal kutatóink a Labor kapacitását és erõforrásait felhasználva újabb kutatási irányokba indultak el, melyek közül az egyik a szilárdtest érzékelõk, mikro-elektromechanikus rendszerek (MEMS), optoelektronikai eszközök tervezése és tesztelése. Ide tartoznak a modern gyorsulásérzékelõk, giroszkópok, mikrolencsék, infravörös sugárzás és hõmérsékletmérõk. Ezek a mikrorendszerek a napjaink legmodernebb szenzorrendszereinek alapjait képezik, melyek nélkül ma már elképzelhetetlen az autóipar, a repüléstechnika és a szórakoztató elektronikai eszközök mûködése. Segítségükkel megvalósítható a környezetünkben lejátszódó fizikai folyamatok pontos megfigyelése.

Fiataljaink által indított másik fontos kutatási terület a mikrofluidika, ami a villamosmérnöki, gépészmérnöki, illetve molekulárbiológiai tudományok határán elhelyezkedõ, viszonylag új tudományterület. A mikrofluidika folyadékok manipulációjával foglalkozik olyan mérettartományban, ahol a folyadékok viselkedése eltér a makroszkópikus világban megszokottól. A legtöbb mikrofluidikai rendszer tehát olyan MEMS (Micro-Electro-Mechanical System) eszköz, ami ezeket a különleges hatásokat kihasználva látja el a funkcióját.

 
© 2019 EET
2019.02.22 [21:25] Hirek arrow Laboratóriumok arrow Mikro- és nanoelektronikai