Kutatás és Fejlesztés
K+F területek
Laboratóriumok
Projektek
Kiemelt publikációk


"Legzöldebb Tanszék 2011, 2012"


VLSI és MEMS tervezõ laborok

2006-ban az egyik legnagyobb ipari partnerünk a Mentor Graphics támogatásával újítottuk fel, és alakítottuk ki az IC tervezõ laboratóriumainkat, melyeknek ma már VLSI-, illetve MEMS tervezõ labor a nevük (QB310 és QB311).

A laboratóriumokban összesen 24-24 hallgatói munkaállomás található, ahol a diákok a szakirányú képzés keretein belül ismerik meg az IC tervezés teljes spektrumát: az analóg áramkörök ASIC layout tervezésétõl a cellás tervezésen át a hardware leíró nyelvi (VHDL, Verilog) kódból automatikusan generált layout-ig, valamint MEMS-ekig.

A megalakuláskor elsõdleges célunk volt, hogy az Elektronikus Eszközök Tanszékének hallgatói itt sajátíthassák el az integrált áramkör tervezés gyakorlatát. Az nagyobb ipari partnereink számának növekedésével (Ericsson, National Instruments) azonban a laborral szemben támasztott igények is megnõttek, annak érdekében, hogy kiszélesítsük a laboratóriumokban használt tervezõszoftverek skáláját.

Több fontosabb, az ipari partnereink segítségével megvalósuló szabadon választható tantárgyat is a laborok szolgálnak ki, mint például az Ericsson és a Mentor Graphics támogatásával létrehozott Nagyfrekvenciás digitális rendszerek integrált fejlesztése I-II. vagy a National Instruments által támogatott Virtuális mûszerek a mérnöki gyakorlatban.

Különösen büszkék vagyunk rá, hogy 2011 õszétõl két nagyobb tárgyunk, a villamosmérnöki képzésen futó Mikroelektronika és a mûszaki informatikusok által hallgatott Elektronika laboratóriumi foglalkozásait is ezekben a laborokban tartottuk. Ennek során közel 700 hallgatónak tartottunk rendszeres laboratóriumi foglalkozásokat a félév során.

Azért, hogy a hallgatók által fejlesztett integrált áramkörök, illetve nyomtatott huzalozású lemezek, ne csupán tervszinten maradjanak meg, általános filozófiánk, hogy a legsikeresebb terveket a Tanszék legyártatja és lehetõséget biztosítunk a hallgatóinknak, hogy bemérjék az általuk tervezett áramkört.

A laborban az alábbi eszközök állnak a hallgatók rendelkezésére:

HTML Online Editor Sample

Cég

Termék

Verzió

Operációs rendszer

Mentor Graphics

Analog/Mixed Signal (AMS)

Eldo

11.1

Linux

ADMS Questa

Calibre

2010.3_19.12

CatapultC

2011a Update1

IC Flow (ICstudio)

2008.2j

LeonardoSpectrum

2008b_3

Linux (wine)

Expedition Enterprise PCB

EE7.9.2 Update 3

Windows

HyperLynx SI/PI

8.1.1 Update 3

FloTherm

fth9.2

Altera Co.

Quartus II Subscription Edition (Paid)

11.0 Service Pack 1

Linux

Austria Microsystems AG.

AMS Hit-Kit

4.00

Linux

MapleSoft

Maple

9.03

Windows

Open SystemC Initiative (OSCI)

SystemC

2.2

Linux/Windows

National Instruments

LabView

8.5

Linux

(open source)

Code::Blocks

10.05

Windows

 
© 2019 EET
2019.03.23 [21:32] Hirek arrow Laboratóriumok arrow VLSI és MEMS tervezõ