About the Department
Our Mission
Contact Information
History
Map
Partners
International Awards


"Legzöldebb Tanszék 2011, 2012"


Gyaszolunk

 


Dr. Nagy András
 

Dr. Nagy András  1939-2014.


Tanszékünket nagy veszteség érte. Dr. Nagy András nyugdíjas adjunktus 2014 október 21-én örökre itthagyott bennünket.
Nagy András 1962-töl volt a tanszék oktatója. Az 1958-ban alapított Elektroncsötechnikai Tanszéket ebben az évben nevezték át Elektroncsövek és Félvezetök Tanszékké. Ekkor kezdödött meg a tanszék személyi állományának gyors gyarapítása fiatal, a végzés után rögtön felvett villamosmérnök hallgatókkal. András volt az elsö fecske, aki így rögtön a „mély vízbe” került. A kihívás óriási volt, hiszen a korábbi profil -az elektroncsö és fényforrások- mellett a félvezetök oktatása és kutatása is beindult. A két fö oktatott tantárgy az Elektroncsövek és Félvezetök, valamint a Vákuum és Elektroncsötechnika tantermi gyakorlatok példaanyagának, laboratóriumi gyakorlatainak, az oktatást segítö szemléltetöeszközeinek kidolgozásában nagyon sokat köszönhettünk Neki. Precíz, gyöngybetükkel írt elöadásjegyzetei, példatárai  a késöbbiekben is nagyban segítették munkánkat..

A Tanszék 1969-ben költözött át a V2 épületbe. Az elméleti képzés mellett lehetövé vált a gyakortlati ismereteket nyújtó laboratóriumok kialakítása is. A Félvezetötechnológiai labor, az Elektronikai labor és föleg a Vákumtecnikai Laboratórium kialakításában hatalmas szerepet vállalt. Kiváló gépészeti ismereteinek, jó konstrukciós érzékének köszönhetöen születtek meg a Tanszék mühelyében a labor szivattyú-standjai, mérési összeállításai stb. Rendkívül jó kapcsolata volt a hallgatókkal, évtizedekig volt a Vákum- és Félvezetöágazat osztályfönök oktatója. Az általa kiadott és konzultált diplomatervek többnyire gyakorlati megvalósítást is nyertek, és a késöbbiekben megjelentek valamelyik laboratóriumunkban hallgatói mérés, vagy demonstráció formájában. A 70-es évek végén a vákumtechnikai oktatás megszünése után elsösorban a félvezetöfizikai és méréstechnikai terület oktatásában és kutatásban tevékenykedett. Jó ipari kapcsolatai is voltak, több a Tanszéken az EIVRT részére készített méröberendezés témavezetöje vagy résztvevöje volt, mellékfoglalkozásként a MÜFI-ben is dolgozott. András rendkívül becsülendö értéke volt az is, hogy a kollégák körében igen népszerütlen, de a Tanszék müküdéséhez feltétlen szükséges feladatokat is (leltár-,  könyvtárfelelösi funkciók) hangyaszorgalommal, évtizedekig ellátta.

A Tanszék kollektívája nagy fájdalommal búcsúzik Andrástól, nyugodjon békében! Emlékét megörizzük.

Dr. Nagy András temetése 2014. november 13-án, csütörtökön 11:15-kor lesz a Farkasréti temetöben, a szertartást a temetö Makovecz termében tartják.

 
© 2019 EET
Thursday, 23 May 2019 News arrow A tanszéki élet hírei arrow Gyaszolunk