Main Menu
News
Search
Links
Intranet


"Legzöldebb Tanszék 2011, 2012"


Gratulalunk!

Jani Lázár "Klaszteranalízisre optimalizált alkalmazás-specifikus mikroprocesszor fejlesztése" c. diplomadolgozata a Silabs diplomaterv pályázatán 3. díjat nyert. Lázár konzulense Horváth Péter volt.

Gratulálunk a hallgatónak és konzulensének!

 
Miniszteri kituntetes kollegainknak

A nemzeti fejlesztési miniszter Magyar Ürkutatásért Érdemérmet adományozott Horváth Gyulának, az elsö magyar mühold, a MaSat-1 küldetési projektvezetöjének, és Miniszteri Elismerö Oklevelet Czifra Dávid, Kovács Zoltán és Marosy Gábor vezetö fejlesztöknek. A helyettes államtitkár elmondta: a MaSat-1 megépítésével és minden elözetes várakozást felülmúló, rendkívül sikeres programjával Magyarország bebizonyította, hogy komoly müholdfejlesztési kapacitásokkal rendelkezik, amelyek sikeres kiaknázása növeli a teljes hazai üripar versenyképességét.

Forrás

Image

Fotó: Muray Gábor Zoltán

 
MASAT eloadas az ENSZ-ben

Az ENSZ Világürbizottság Tudományos és Technikai Albizottsága 52. ülésszakán magyar technikai elöadásra került sor. Az elöadást Marosy Gábor, a MASAT csapat tagja tartotta, aki Horváth Gyula projektvezetö társaságában vett részt az ülésszak 2015. február 9-i munkanapján.

Az elöadás az ülésszak napi programját tartalmazó Daily Journal február 9-i és 10-i számában is szerepel. Ugyancsak szerepelni fog az ülésszak eseményeiröl a Világürbizottság részére készülö Reportban. Az elöadás teljes anyaga felkerült a Világürbizottság honlapjára.

Magyarország és különösen a BME számára nagy büszkeség, hogy erre az elöadásra sor került, mert mióta a Magyar ürkutatási Iroda képviseli hazánkat a COPUOS-ban (1992 óta), ez volt a második magyar technikai elöadás.

 Image
Marosy Gábor elöad az ENSZ Világürbizottság Tudományos és Technikai Albizottsága 52. ülésszakán.

 
Bucsu Dr. Kormany Tereztol
Image 
Dr. Kormány Teréz
Egyetemi docens
1929-2015

Visszaemlékezés egy szeretett fönökre….

Dr. Kormány Teréz 1981-ben jött az Elektronikus Eszközök Tanszékére, az éppen elárvult Félvezetö Technológiai csoport vezetése céljából. Gyanakodva fogadtuk, hiszen ipari kutatóintézetböl került az egyetemre, más témákkal foglalkozott, mint a Félvezetö Technológia tárgy törzsanyaga – kicsit féltünk töle.
Félelmünk hamar feloldódott: közvetlenségével, csapatszellemével egyböl utat talált mindannyiunk szívéhez. Hamar átvette fö tantárgyunk elöadásait, söt, rendhagyó módon bennünket, egyetemi beosztottait is megtisztelt néhány, specialitásunknak tekinthetö elöadás átadásával. Rövidesen új mérési tárgyat dolgozott ki Müszaki fizika szakos hallgatók számára, melyet óriási szervezö munkával kutatóintézetekbe helyezett ki, ahol a legkorszerübb nagyberendezéseket is megismerhették a gyakorlatban a hallgatók. Kutató intézeti kollégáknak pedig évekig lehetöséget adott, hogy a félvezetö alapú mikroelektronika újdonságairól elöadást tartsanak népszerü választható tantárgy keretében, így közelítve az elméletet a gyakorlati megvalósításhoz.

A laboratórium munkájának fenntartásához pénz is kellett: fontos kutatási megbízásokat szerzett az akkor még létezö félvezetö ipartól, majd annak összeomlását követöen állami megbízásokat pályázott és nyert meg szenzorkutatásokra, így igen sikeresen tudtuk legjobb hallgatóinkat beintegrálni a folyó fejlesztéseinkbe TDK, Önálló laboratóriumi feladat, Diplomatervezés, söt doktori kutatások keretében. Aranykora volt ez a laboratóriumnak… Összetartó, egymás munkájára és személyes problémáira is figyelö CSAPATOT épített fel. Soha nem felejtett el külföldi útjairól mindenkinek egy kicsi személyes ajándékot hozni, amiket a rendszeres heti süti-tortás megbeszéléseket adott át. Tüzbe mentünk volna érte….

Villámcsapásként ért bennünket tragikus megbetegedése 1995-ben. Mindenki azt hitte, nem fogja túlélni. De még ekkor is példát mutatott küzdelemböl, élni akarásból, munkavágyból. 20 évig harcolt a természettel - de sajnos nem gyözhetett. Egészen az utolsó idökig érdeklödött laborunk és a Tanszék tagjai felöl, folyó munkáinkról, oktatási tevékenységünkröl. Lélekben velünk volt – és most már mindig is velünk marad.
Nyugodjék békében!

2015. január 24.
Timárné Horváth Veronika
c. egyetemi docens
EET Félvezetö Technológiai laboratórium
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Results 55 - 108 of 164
© 2019 EET
Monday, 19 August 2019 News