Dr. Gärtner Péter

címzetes egyetemi docens
Publikációk: MTMT »

Szakmai önéletrajz

Gärtner Péter Budapesten született 1937-ben. 1955-töl 1960-ig a BME Villamosmérnöki Karán tanult a gyengeáramu szakon, és 1961-ben szerzett kitüntetéses villamosmérnöki oklevelet. Ugyanitt 1968-ban dr. techn. cimet szerzett. 1963-tól az Elektronikus eszközök Tanszéken tanársegéd, majd 1968-tól adjunktus. Főként az aktiv elektronikus eszközök méréstechnikájával foglalkozott és a hallgatói laboratóriumot vezette. 1978-ban egyéves kiküldetésben Irakban volt Unesco szakértő ipari elektronika és hiradástechnika témában, a Basrah Institute of Technology főiskolán. Visszatérése után a CAD eszközökkel kezdett foglalkozni, és előadást inditott félvezető eszközök méréstechnikája, majd minőségellenőrzése témában. 1988-tól a stuttgarti Institut für Mikroelektronik Stuttgart (IMS, Németország) tervezője lett. Itt 1990-től a Semicustom und Anwendungstechnik csoportot vezette 2001-ben történt nyugdijazásáig. 2002 januárjától ujból a BME Elektronikus Eszközök Tanszék adjunktusa (félállásban). Résztvesz a Mikroelektronikai Tervezés tantárgy előadásaiban és a csatlakozó laboratóriumi gyakorlatok vezetésében. 2009 májusában címzetes docenssé nevezték ki. Ugyanezen év őszén egy új választható tantárgy előadásait indította el "Az analóg CMOS áramkörtervezés alapjai" címmel.

Oktatás

Oktatási tevékenység:
1. Előadások az aktiv elektronikus eszközök müködése és alkalmazása témakörben
2. Laboratóriumi és tantermi gyakorlatok vezetése
3. 1980-tól előadások félvezető eszközök méréstechnikája, majd minőségellenőrzése témában
4. 1980-tól 1988-ig előadások az előző témakörben meghivott vendégelőadóként az Ilmenaui Müszaki Főiskolán
5. Az IMS-nél, 1989 és 1995 között előadások digitális áramkörök szimulációjáról és tesztjéről különböző szemináriumokon és mérnöktovábbképző kurzusokon
6. 2002-től részvétel a Mikroelektronikai Tervezés tantárgy előadásaiban és a csatlakozó laboratóriumi gyakorlatok vezetésében.
7. Részvétel a BSc képzés Mikroelektronikai Tervezés c. tantárgy (VIEEA328) oktatásában, előadások tartása, gyakorlatvezetés.
8. A BSc képzés Mikroelektronikai Laboratórium (VIEEA330) gyakorlatainak szervezése és lebonyolítása.
9. Részvétel az MSc képzés IC és MEMS tervezés tantárgy (VIEEM164) előadásaiban és a csatlakozó gyakorlatok vezetésében.
10. Részvétel az MSc képzés IC és MEMS tervezéslaboratórium (VIEEM314) gyakorlatainak vezetésében.
11. VIEEAV93: Az analóg CMOS áramkörtervezés alapjai c. választható tantárgy kidolgozása és előadások tartása.

Kutatási terület

VLSIC tervezési módszerek

Tanszéki tevékenység

Oktatási tevékenység: 1. Előadások az aktiv elektronikus eszközök müködése és alkalmazása témakörben 2. Laboratóriumi és tantermi gyakorlatok vezetése 3. 1980-tól előadások félvezető eszközök méréstechnikája, majd minőségellenőrzése témában 4. 1980-tól 1988-ig előadások az előző témakörben meghivott vendégelőadóként az Ilmenaui Müszaki Főiskolán 5. Az IMS-nél, 1989 és 1995 között előadások digitális áramkörök szimulációjáról és tesztjéről különböző szemináriumokon és mérnöktovábbképző kurzusokon 6. 2002-től részvétel a Mikroelektronikai Tervezés tantárgy előadásaiban és a csatlakozó laboratóriumi gyakorlatok vezetésében. K+F tevékenység: 1. Projektmenedzser szerződéses munkákban: különféle minőségellenőrző mérőberendezések kifejlesztése és épitése a félvezető ipar számára. A legnagyobb projekt egy teljesen automatizált berendezés volt varikap diódák együttfutásra való válogatására (óránkint 3000 db.). 2. Az elektronikai tervezést segitő CAD programok fejlesztése, logikai szimulátorok és egy parallel hibaszimulátor. 3. A stuttgarti Mikroelektronikai Intézetben: Kapcsolattartás és konzultáció a megrendelőkkel, projektek előkészitése. Részvétel 40 ASIC projektben, összesen 100 különböző chip megtervezése, gyártásba adása és tesztelése. A NOVOCHIP projekt elnyerte 1995-ben "Az év legjobb ASIC terve" dijat, amit a müncheni Elektronik folyóirat adott ki.