Az Erasmus Mundus képzési programról

Az Erasmus Mundus a felsőoktatás terén megvalósuló együttműködési és mobilitási program, amelynek célja, hogy az Európai Uniót a tanulás terén világszerte elismert kiválósági központtá tegye. Célja, hogy kiváló minőségű európai mesterképzések kialakítását támogassa, és az európai felsőoktatás ismertségét és vonzerejét harmadik országokban is növelje. A program stratégiai célja az európai felsőoktatás minőségének fejlesztése, valamint a kultúrák közötti megértés előmozdítása a harmadik országokkal folytatott együttműködésen keresztül. A program konkrét céljai a következők: az európai felsőoktatás minőségének és kiválóságának fejlesztése; harmadik országokból érkező hallgatók és oktatók Európába irányuló mobilitásának ösztönzése; strukturált együttműködés kialakítása a harmadik országbeli felsőoktatási intézményekkel; az Európai Unió felsőoktatásának hozzáférhetőbbé tétele, profiljának hangsúlyosabbá tétele és ismertségének növelése.

A Smart Systems Integration mesterprogram

A BME, a skóciai Heriot Watt egyetem, illetve a norvég University of South-Eastern Norway Erasmus Mundus Master for Smart Systems Integraion Plus című pályázatával elnyerte az Európai Bizottság Erasmus Mundus programjának támogatását. Az SSI+ program kidolgozásánál elsődleges szempontként a jövő mérnökeinek kiképzése szerepel az iparilag egyre jelentősebb Integrált mikrorendszer-technológia célterületre.

A modern okos rendszerek fejlett adatfeldolgozási képességet kombinálnak multidomén (optikai, biológiai, mechanikai) érzékeléssel, beavatkozással és kommunikációval. Az okos rendszerek széles palettája minden főbb területre kiterjed, úgy mint közlekedésipar (önvezető autók), egészségügy (mesterséges pajzsmirigy), a dolgok internete – IoT, ipari robotika, vagy akár a mindennapi életet megkönnyítő kütyük (pl. fitnesz karkötők). Az arányos méretcsökkentés előnyeit kihasználva, az okos rendszerek kapcsolatba léphetnek más, intelligens rendszerekkel, összetett helyzeteket értékelve képesek önálló döntést hozni, vagy valósidejű döntéstámogatást nyújtani a kezelő számára. Az okos rendszerek nagyobb rendszerekbe történő beágyazása olyan technológiai előnyökkel jár, ami a legtöbb ipari szektorban hozzájárul a termelékenység és versenyképesség növeléséhez.

Az SSI mesterszak Európai Uniós és Unión kívüli hallgatóknak kínál kiváló akadémiai képzési progamot három, homogén oktatási rendszerű egyetem bevonásával. A programban résztvevő hallgatók első kézből ismerhetik meg a terület legfrissebb eredményeit és közvetlen kapcsolatba kerülnek az ipar meghatározó vállalataival nem csak a három résztvevő egyetem országaiban, de egész európában. Mindemellett a hallgatók megismerik az európai környezet kultúrális diverzitását mind a hétköznapi élet, mind az oktatás terén. A képzés végén a hallgatók közös, úgynevezett Joint Master Degree típusú diplomát kapnak, mely mindhárom egyetem által a saját diplomájával egyenrangúként elismert.