Kvázilogaritmikus időzítő tervezése

Termikus tranziens mérések esetén a mintavételezés időben logaritmusos, azaz a hatékony feldolgozáshoz a mérés kezdetekor gyakran, később pedig egyre ritkábban kell mintát venni. Ez az eljárás nagymértékben csökkenti a kezelt adatmennyiséget és a sávszélesség igényt is, ezért gyakran alkalmazott [1].

A készen kapható adatgyüjtő modulok, pl. [2] csak egyenletes vagy külső forrásból történő mintavételezést támogatnak, a cél tehát a külső forrás (trigger) megfelelő előállítása.

Az önálló laboratórium feladat egy számítógépről valamilyen soros kommunikációval vezérelhető tesztrendszer kialakítása, a pontos időzítési viszonyok meghatározása, a szükséges alapvető firmware és PC oldali teszt programok elkészítése.

A téma a külső konzulens segítségével a következő félévben (ebből praktikusan a nyomtatott huzalozás megtervezését érdemes nyárra előrehozni) szakdolgozattá fejleszthető, azaz a tapasztalatok alapján egy mérőrendszerbe integrálható többcsatornás kártya, vagy önálló egység fejlesztése, azaz

  • beültetéstől függően több kommunikációs mód megvalósítása, pl. RS232, RS485, Ethernet
  • a vezérlő jelek optikai leválasztása
  • robosztus és rendszerben upgradelhető firmware elkészítése

[1] V. Székely: A new evaluation method of thermal transient measurement results,
Microelectronics Journal, Volume 28, Issue 3, 1997, Pages 277-292, https://doi.org/10.1016/S0026-2692(96)00031-6

[2] https://www.advantech.com/products/usb-modules/sub_1-2mlkno

  • méréstechnikai affinitás
  • C/C++ programozási nyelv ismerete