3D nyomtatás termikus jelenségeinek optimalizálása

A 3D nyomtatás technológiája az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult. Évente kerülnek ki a piacra új konstrukciók, az eddigiektől eltérő működési elven alapuló eszközök. A beruházási és üzemeltetési költségek csökkenésével a prototípus készítéstől a végtermék gyártásig egyre szélesebb körben válik alkalmazhatóvá a technológia. Olyan mechanikai megoldások is könnyűszerrel megvalósíthatók a 3D nyomtatás segítségével, amik a hagyományos megmunkálási módszerekkel mint például esztergálás, marás vagy egyéb forgácsolási eljárásokkal nem vagy csak igen komoly géppark mellett valósíthatóak meg. Új technológia révén, egyelőre az úttörő nyomtatóknak is megvannak a sajátos hátrányai. A különböző működési megoldások azonban megnehezíthetik, hogy egyetemes megoldást találjunk a gyakorlatban, egy akár széles körben előforduló problémára. A 3D nyomtatott megoldások elterjedését a különféle nyomtatási hibák jelentősen hátráltatják, miközben különböző iparágakban eltérő nyomtatási környezetben kell megfelelő pontossággal és selejt mentesen gyártást támogatni vagy akár termelni. A javítható nyomtatási hibákat analízissel, és szabályzással nyomtatás közben kontrollálni lehet, de ezen rendszerek elterjedése még gyerekcipőben jár.

Feladatok:

  • Ismertesse az egyes 3D nyomtató családok alapvető működési elvét, csoportosítsa a kereskedelmi forgalomban kapható berendezéseket, kutassa fel azok előnyeit, hátrányait.
  • Végezzen irodalom kutatást a nyomtatás során felmerülő általános, illetve konstrukciótól függő problémákról, amelyek elsődlegesen befolyásolják a nyomtatott termék mechanikai tulajdonságait
  • Adjon javaslatot az azonosított jelenségek kiküszöbölésére, készítsen rendszertervet egy kiválasztott nyomtatóba történő integrálás bemutatására.