Termikus tranziens mérések optimalizálása

A termikus tranziens mérés egy félvezető eszközön valójában egy hőmérsékletfüggő elektromos paraméter (leginkább feszültség) nagypontosságú mérésére vezethető vissza, ld. pl. [1] Az esetek nagy részében ez az eszköz egy állandó áramú egy pn átmenet, melynek nyitófeszültség-függését regisztráljuk és ebből következtetünk a belső hőmérsékletre.

A jó jel-zaj arányú mérések megvalósítása tapasztalot és sok próbálkozást igényel, a feladat ennek az eljárásnak - elméleti alapokon és gyakorlati megfontolásokon nyugvó - optimalizálása. További gyorsítási lehetőséget jelentene a hőmérséklet-érzékenység I-V karakterisztika mérésen alapuló becslése.

Az önálló labor során méréseket kell elvégezni és elemezni a rendelkezésre álló T3Ster mérőműszer [2] segítségével, a fő feladat a mérések automatizálás Python nyelven.  A mérés összeállítása labormunkát és személyes jelenlétet követel meg, de a fejlesztés, a mérések elvégzése történhet távolról is.

[1] V. Szekely, S. Torok, E. Nikodemusz, G. Farkas and M. Rencz, "Measurement and evaluation of thermal transients," IMTC 2001. Proceedings of the 18th IEEE Instrumentation and Measurement Technology Conference. Rediscovering Measurement in the Age of Informatics (Cat. No.01CH 37188), 2001, pp. 210-215 vol.1, doi: 10.1109/IMTC.2001.928814.

[2] Simcenter T3STER

 

 

  • A Mikroelektronika tárgy anyagának ismerete (félvezető-fizika alapjai, pn átmenet)
  • Python nyelv ismerete (jó C, C++ alapokkal nagyon gyorsan elsajátítható)
  • Méréstechnikai affinitás