Analóg IC tervezés (Monolithic Power Systems)

A témára jelentkező hallgató feladata áttekinteni a CMOS integrált áramköri tervezés alapjainak szakirodalmát, mely után megtervez egy általa kiválasztott, és a konzulensekkel egyeztett áramkört, ami lehet egy erősítő, egy feszültség regulátor, egy feszültség-áram konverter, stb. A hallgató az áramkör specifikációját konzulensekkel közösen alakítja ki, majd kiválasztja az ehhez megfelelő áramköri topológiát.

A kapcsolás működésének megismerése után az áramkör tervezése következik, mikor jellemzően előkerülnek a visszacsatolás, stabilitás, nemlinearitás, kisjelű működés kérdései. Az áramkör szimulációk az Elektronikus Eszközök Tanszékén rendelkezésre álló Cadence tervezőrendszer segítségével történnek. Ezen szimulációk segítségével igazolni kell az áramkör működését, majd optimalizálni azt a különböző szempontok alapján, mint fogyasztás, vagy layout terület. Sarokponti szimulációkkal meghatározza a hőmérsékletváltozásból és technológiai szórásból származó paraméterváltozásokat. Végül a kapott áramkört összehasonlítja a szakirodalomban publikált hasonló megoldásokkal.


A munka több félévet felölelhet, szakdolgozattá, diplomatervvé fejleszthető.


A munkavégzés az Elektronikus Eszközök Tanszékének IC tervező laborjából, illetve távolról lehetséges.


A Monolithic Power Systems (MPS) vállalat fő profilja olyan professzionális, integrált tápegységek készítése, amik számos területen alkalmazhatóak, mint például a felhő alapú rendszerek, távközlési infrastuktúrák, autóipari, egyéb ipari illetve fogyasztói termékek. Az egy félvezető lapkára vagy egy tokba integrált teljes tápellátó rendszeren túl az MPS úttörő, illetve piacvezető saját szabadalmaztatott technológiái révén is. A céget 1997-ben alapították, a budapesti iroda pedig 2019-ben nyílt. További információért látogasson el a www.monolithicpower.com weboldalra.