Hibrid napelem-napkollektor rendszer alkalmazása hatékony hőszivattyús fűtésrendszer kialakításához

Az épületek energiafelhasználásnak több, mint 75%-át a fűtés, és melegvízkészítés teszi ki. A fűtési igény pedig éppen akkor jelentkezik amikor a nap beesési szöge alacsony, a hagyományos elrendezésű napelemes rendszerek pedig gyengén teljesítenek. Mi több, mivel a napelemek a beérkező energiának csak mintegy 20%-át képesek elektromos energiává alakítani, a maradék 80% hőként jelentkezik. Ha ezt a hőt is sikerülne az épület fűtésére fordítani, akkor a napelemes rendszerek jóval nagyobb részben vehetnének részt az épületfűtés hatékonyáságának növelésében.

 

Tehát a vizsgálandó rendszer egy függőleges (falra szerelt) napelmes rendszer, aminek a hátoldalán hőkollektor találáható. A főbb megválaszolandó kérdések pedig a következők:

-Milyen elektromos- és hőteljesítmény várható ettől a rendszertől téli időszakban?

-Mekkora az elérhető hőmérséklet a kollektoros rendszer kimenetén különböző terhelések mellett?

 

A hallgató feladata

-Irodalom- és piackutatás ilyen kombinált rendszerek hatékonyságának megállapításához. Alkalmazási példák gyűjtése.

-MAVIR/egyetemi/saját adatokból kiindulva (azt függőleges rendszerre skálázva) meghatározni az elektromos termelési profilt, valamint a nemtermelő (alacsony termelésű) időszakok statisztikai adatait (átlag, medián, maximum) meghatározni

-Becslést adni hat különböző szituációban (külső hőmrséklet, napsugárzás-intenzitás) a kollektor teljesítményére és az elemenő folyadékhőmérsékletre.

 

-Elemző képesség

-Adatfeldolgozáshoz szükséges excel/programozási tudás

-Lelkesedés a megújuló energia iránt