Hőtároló berendezés tervezése hőszivattyúhoz

Napjaink egyik legfontosabb energetikai kihívása az energiatárolás. Jellemzően olyan tárolók kerülnek szóba, mint az elektrokémiai akkumulátorok és a hidrogén. De lehetőség van hőenergia tárolására is, aminek a jeletősége, hogy nagyban csökkenthető vele az épületek primer energiafelhasználása. 

A fűtési megoldások közül az egyik legjobb megoldás a hőszivattyú, amivel a ráfordított elektromos energia akár többszöröse is jelentkezhet hőenergiaként a fűtési rendszerekben. A hőtárolós megoldások viszonylatában azonban hátrányt jelent, hogy az előállított hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan a hatásfok nagy mértékben csökken. Ezért a hagyományos tartályos megoldások hatékonysága alacsony. Megoldást jelenthet egy olyan tároló létrehozása ami adott alacsony hőmérsékleten nagy mennyiségű hőt tud elnyelni és felszabadítani. Ilyen megoldást jelentenek a fázisváltáson vagy kémiai reakción alapuló hőtárolók. 

A hallagtó feladata javaslatot adni, hogy milyen elven és módon lehetséges költséghatékonyan ilyen tárolókat létrehozni.

A feladatok részletesen:

-Irodalom- és piackutatás a már működő megoldásokat illetően, illetve megfelelő anyagok és reakciók keresése

-Lehetőleg hagyományos puffertároló átalakításával megvalósítható rendszer tervezése és hőtechnikai méretezése

-Későbbiekben hőtároló elem elkészítése és karakterizálása

-Elemzőképesség

-Hajlandóság hőtechnikai és épületgépészeti fogalmak megértésére és alkalmazására

-Lelekesedés a zöld technológiák iránt.