Konyhai növénynevelő környezet tervezése

Téma jellege: tervezés, fejlesztés, prototípuskészítés, bemérés, (kutatás)

 

A lakásokban és konyhákban nevelt fűszernövények már hosszú idő óta biztosítanak friss konyhai alapanyagokat. Az ilyen módon termeszthető növényfajtákat korábban főként a nevelés helyéül választott ablak lehetőségei, például égtáj szerinti elhelyezkedése határolta be, azonban a technológia fejlődése ma már lehetővé teszi a beltérben nevelt növényfajták költséghatékony mesterséges megvilágítását is.

A mesterséges fény alatt nevelt növények növekedését számos tényező befolyásolja, amelyek közül mindig a leginkább határon lévő feltétel a meghatározó, vagyis ha egy feltétel sérül, akkor a növény növekedését a többi feltétel további javítása nem segíti elő. E körülményeket tovább nehezíti az a tény, hogy a növény egyes fejlődési szakaszaiban az optimális környezeti feltételek eltérőek.

A munka során a hallgató feladatai:

  • végezzen irodalomkutatást a mesterséges fény alatt történő növénynevelésről
  • végezzen irodalomkutatást a jelenleg rendelkezésre álló növényvilágítási lehetőségekről
  • határozza meg azokat a főbb növénynevelési környezeti paramétereket, amelyeket egy kis konyhai mesterséges növénynevelő környezetben kontrollálni lehet (pl. fény, hőmérséklet, talajnedvesség, tápanyagmennyiség stb.)
  • tervezzen meg egy mesterséges növénynevelő kiskamrát egy szabadon választott növényfajta neveléséhez
  • végezzen optimalizálást a megvilágítás tekintetében, figyelembe véve a növény egyes fejlődési szakaszait is.

 

A téma szakdolgozattá, diplomatervvé is fejleszthető.

 

Konzulensek: dr. Hegedüs János és dr. Hantos Gusztáv