Kisméretű goniofotométer készítése

Téma jellege: kutatás, fejlesztés, tervezés, prototípuskészítés, méréstechnika

 

A goniofotométer egy tárgyból különböző szögekben kibocsátott fény mérésére szolgáló eszköz. A goniofotométerek használata az utóbbi években megnövekedett a LED-fényforrások megjelenésével, amelyek többnyire irányított fényforrások, ahol a fény térbeli eloszlása nem homogén. A szigorú előírások miatt a fény térbeli eloszlása kiemelten fontos az autóvilágítás és annak kialakítása szempontjából.

A goniofotométerben a fényforrás és a fotométer relatív helyzete oly módon változtatható, hogy a fotométer a teljes teret bejárja a fényforrás körül. A fotométer jelét és a szögadók helyzetjelzéseit általában számítógép dolgozza fel. Teljes fényáram, zónafényáramok, fényerősség és fénysűrűségeloszlás mérhető ily módon nagy pontossággal. Kalibráláshoz ismert fényerősségű etalonlámpát vagy kalibrált fotométert alkalmaznak.

A goniofotométerek felépítése lehet:

Álló fényforrás – forgó érzékelő: nagy kartávolság szükséges, hogy a határtávolság meglegyen.

Forgatható fényforrás – álló érzékelő: több fényforrásfajta fényárama helyzetfüggő. Nem használható olyan fényforrásfajta esetében, melyek fényárama helyzetfüggő. Nagyteljesítményű fényforrások esetében a táplálás bonyolult.

Függőleges tengely körül forgatható fényforrás és forgó tükörrendszer - álló fotométer: itt a tükrök hatását is figyelembe kell venni, nagy és drága tükrök szükségesek.

 

A munka során a hallgató feladatai:

  • végezzen irodalomkutatást goniofotométerek méréstechnikáról
  • végezzen irodalomkutatást léptetőmotorok és vezérlésük kapcsán
  • végezzen irodalomkutatást optikai detektorok kapcsán
  • tervezzen alkalmas elrendezést egy kisméretű goniofotométerre
  • (tervezze meg a kisméretű goniofotométert)
  • (építse meg és tesztelje a tervezett eszközt).

 

A téma szakdolgozattá (diplomatervvé is) fejleszthető.

 

Konzulensek: dr. Hegedüs János és dr. Hantos Gusztáv