Detektálási valószínűséget javító bikromatikus lámpa tervezése éjjellátó készülékekhez

Téma jellege: kutatás, fejlesztés (, tervezés, prototípuskészítés, mérés)

 

Analóg éjjellátó készülékeket már a II. világháború óta használnak. A berendezések a hidegháborús időszak alatt rohamos fejlődésen mentek át, amelynek köszönhetően 4 fő generációt különböztethetünk meg. A készülékek alapvető felépítése ennek során nem változott meg, a fő egységek továbbra is az objektívlencse, a szemlencse, a tápegység és a képerősítő egység. Lényegét tekintve nem változott a képátalakítás módja sem; a beeső fényt egy fotokatód alakítja elektromos jellé, amelyet elektrosztatikus gyorsítást és/vagy elektronsokszorozást követően egy fényporréteg segítségével alakítanak vissza fénnyé. Az egyes egységek felépítése, anyaghasználata, mérete és működése azonban jelentősen változott az egyes generációváltások során, ennek a változásnak pedig az egyik fő jellemzője a fotokatód anyaga és egyúttal érzékenysége a beeső fotonok hullámhosszának függvényében. A fotokatódok hullámhossz-érzékenységének ismerete emiatt elsődleges feladat az esetleges támogató, vagy éppen zavaró berendezések tervezése során.

A detektálás során egy másik fontos paraméter az észlelendő tárgyak színe, vagyis reflexiója a hullámhossz függvényében. Ugyanaz a tárgy lehet a látható tartományban fekete, míg például 850 nm-es megvilágítás mellett magas reflexiójú is. Az egyes tárgyak kiemelését tovább javíthatja szűrők használata is.

A munka során a hallgató feladatai:

  • végezzen irodalomkutatást analóg képerősítő rendszerek tekintetében
  • ismerkedjen meg a tanszéken található optikai mérőrendszerek lehetőségeivel
  • tervezzen olyan mérési eljárást, amely segítségével a tanszéki integráló gömb felhasználásával méréseket végezhet teszt tárgyak fényvisszaverő képességére
  • (tervezzen a detektálást a fentebb leírt módon segítő lámpát)
  • (építse meg és tesztelje a tervezett lámpát).

 

A témára csak a szükséges szakmai ismeretekkel rendelkező hallgató jelentkezhet, előzetes egyeztetés után!

 

A téma szakdolgozattá (diplomatervvé is) fejleszthető.

 

Konzulensek: dr. Hegedüs János és dr. Hantos Gusztáv