Monokromatikus LED-ek spektrális teljesítményeloszlásának mérése és modellezése

Téma jellege: kutatás, fejlesztés

 

A világítástechnikai eszközök tervezése során kiemelkedően fontos lehet az alkalmazott teljesítmény LED-ek spektrális teljesítményeloszlásának pontos ismerete, mivel abból számos fontos és gyakran használt paraméter származtatható, mint például a sugárzott teljesítmény, a teljes fényáram, a színvisszaadás index, a korrelált színhőmérséklet és a többi.

A LED-ek spektrális teljesítményeloszlása azonban erősen függ az üzemi hőmérséklettől és a nyitóáramtól. Ha egy LED spektrális teljesítményeloszlásának pontos modellezése kritikus fontosságú (például közvilágítási vagy autóipari alkalmazások esetén), akkor szükséges lehet a LED környezeti paraméterektől függő viselkedésének pontos ismeretére. Mindez különösen igaz az olyan összetett, komplex modulok, mint például a színkeverésen alapuló fehér fényforrások esetében, ahol az alkalmazott egyes LED-ek vagy LED-típusok érzékenysége akár nagymértékben is eltérő lehet. Az ilyen összefüggések feltárása úgynevezett multi-domain feladat, azaz egyszerre kell vizsgálni a LED elektromos, optikai és termikus működését.

 

A munka során a hallgató feladatai a következők:

  • Végezzen irodalomkutatást teljesítmény LED-ek nyitóáram- és hőmérsékletfüggő működése és a vonatkozó JEDEC mérési szabványok kapcsán.
  • Végezzen irodalomkutatást monokromatikus LED-ek spektrális teljesítményeloszlásának modellezési lehetőségeiről.
  • Mérje meg a témavezetőjétől kapott teljesítmény LED minták spektrális teljesítményeloszlását a tanszéken található LED karakterizáló rendszer segítségével.
  • A kapott spektrális teljesítményeloszlás görbék felhasználásával készítsen a LED-ek nyitóáramát és lapkahőmérsékletét is számításba vevő spektrum modelleket.
  • A kapott modelleket minősítse és rangsorolja. Ehhez keressen a szakirodalomban, vagy definiáljon saját mérőszámokat.

 

A téma szakdolgozattá, diplomatervvé is fejleszthető.

A téma iránt érdeklődő hallgató már jelentkezett a téma elvégzésére!

 

Konzulensek: dr. Hegedüs János és dr. Hantos Gusztáv