Analóg integrált A/D átalakító tevezése (indie Semiconductor Hungary)

A témára jelentkező hallgató feladata megismerni az integrált áramkörök tervezésének eszközeit és módszereit az A/D átalakítók részáramköreinek megtervezésén keresztül. A tervezés része az irodalomkutatás, az A/D átalakítók specifikálására szolgáló paraméterek, illetve a CMOS technológia, alapáramkörök és az iparban már fellelhető A/D átalakítók részletesebb megismerése.

A szükséges alapok elsajátítását követően a hallgató feladata, hogy a rendelkezésére álló specifikációk alapján kiválassza a megfelelő részáramkör kapcsolásokat, majd a részáramköröket megtervezze, azok működőképességét pedig szimulációkkal támassza alá tipikus és szélsőséges alkalmazási körülmények mellett is (technológiai szórást, tápfeszültség- és hőmérsékletingadozást figyelembe véve).

A munka több félévet felölelhet, szakdolgozattá, diplomatervvé, vagy akár TDK dolgozattá fejleszthető. A megszerzett tudás a villamosmérnöki tudományok számos területén használható, nem csak integrált áramköröknél.

A munkavégzés az Elektronikus Eszközök Tanszékének IC tervező laborjából, távolról, illetve az indie Semiconductor Hungary irodájából lehetséges megegyezés szerint.

A mai autókban a félvezetők számos funkciót látnak el megannyi elektronikus rendszerben, beleértve az érzékelést, az adatok feldolgozását, az információk tárolását vagy a jelek átalakítását. Az indie Semiconductors ilyen rendszerekhez tervez és gyárt integrált áramköröket, kizárólag az autóipar számára. A fejlesztések fő iránya az vezetést segítő rendszerek (ADAS) támogatása, chipjeink az utrahangos, milliméter hullámhosszú és optikai távérzékelést segítik. Tervező irodáink világszerte találhatók, a budapesti iroda 2021 óta működik.