Analóg integrált nagysebességű (RF) áramkörök tervezése (indie Semiconductor Hungary)

A témára jelentkező hallgató feladata áttekinteni az CMOS integrált áramköri technológián megvalósított nagysebességű (RF) áramkörök szakirodalmát, amely lehet:

  • alacsony zajú erősítő (LNA),
  • nagyfrekvenciás teljesítményerősítő,
  • frekvenciaosztó,
  • fáziszárt hurok (PLL)
  • stb.

A konkrét áramkör kiválasztása és rendelkezésre bocsátott adatok alapján kell elkészíteni a kapcsolás specifikációját, majd a legfontosabb szempontoknak megfelelő áramköri topológiát kiválasztani. A kapcsolás működésének megismerése után az áramkör tervezése következik az Elektronikus Eszközök Tanszékén rendelkezésre álló Cadence tervezőrendszer segítségével, az Austria Microsystems 0.35um technológiai könyvtár elemeinek felhasználásával. Szimulációk segítségével igazolni kell az áramkör működését, majd optimalizálni. Sarokponti szimulációkkal meg kell határozni a hőmérsékletváltozásból és technológiai szórásból származó paraméterváltozásokat. Végül a kapott áramkört össze kell hasonlítani a szakirodalomban publikált hasonló megoldásokkal.

A munka több félévet felölelhet, szakdolgozattá/diplomatervvé fejleszthető.

A munkavégzés az Elektronikus Eszközök Tanszékének IC tervező laborjából, távolról, illetve az indie Semiconductor Hungary irodájából lehetséges megegyezés szerint.

A mai autókban a félvezetők számos funkciót látnak el megannyi elektronikus rendszerben, beleértve az érzékelést, az adatok feldolgozását, az információk tárolását vagy a jelek átalakítását. Az indie Semiconductors ilyen rendszerekhez tervez és gyárt integrált áramköröket, kizárólag az autóipar számára. A fejlesztések fő iránya az vezetést segítő rendszerek (ADAS) támogatása, chipjeink az utrahangos, milliméter hullámhosszú és optikai távérzékelést segítik. Tervező irodáink világszerte találhatók, a budapesti iroda 2021 óta működik.