Agy-gép interfészek (Brain-computer interfaces – BCI) fejlesztése

Az agy-gép interfészek (Brain-computer interfaces – BCI) az agy és az elektronikus eszközök közötti közvetlen kapcsolat kialakítását valósítják meg. Legelterjedtebbek az elektroenkefalográfia (EEG) alapú rendszerek, melyek non-invazív módon, a fejbőrre helyezett elektródok segítségével biztosítják a kapcsolatot. Ezek a rendszerek felhasználhatóak többek között végtagprotézisek, tolószékek, szórakoztatóelektronikai termékek gondolattal való irányításának megvalósítására. A koponya szigetelő hatása miatt a mért agyi jelek kis energiájúak és torzultak, ami miatt alacsony zajú hardverek és fejlett jelfeldolgozó algoritmusok alkalmazása válik szükségessé. A jelentkező tekintse át az agy-gép interfészek szakirodalmát, vegyen részt újfajta, alacsony zajú agyi elektródok hardveres fejlesztésében és BCI jelfeldolgozó algoritmusok implementálásában.

A téma angol nyelvtudást igényel. Tapasztalatok MATLAB és C++ programozásban, 3D tervezésben és elektronikai hardvertervezésben előnyt jelentenek.

A munkavégzés helye: MTA Természettudomnyi Kutatóközpont (Magyar Tudósok körútja 2. Q2 épület) – min. heti 1 teljes nap.