Bolygótérkép szerkesztő program

A cél egy nem műszaki szakember számára sci-fi/fantasy világ létrehozását segítő program létrehozása. A feladat célja, hogy a hallgató megtanuljon grafikus felhasználói felülettel rendelkező programot készíteni. A programozási nyelvet és a grafikus környezetet a hallgató és a konzulens közösen választja ki.

A teljes program messze meghaladja egy önálló labor feladat méreteit, az önálló laborban tehár ennek csak egy részét kell megvalósítani. A megvalósítandó rész kiválasztásáról a hallgató és a konzulens közösen dönt. A teljes program úgy nézne ki, hogy

  • automatikusan, néhány paraméter beállításával lehessen létrehozni valósághű bolygófelszín struktúrát (szabálytalan szélű földrészek, hegyek, folyók, sivatagok, erdők, jégmezők, stb.
  • a felszínt a felhasználó szabadon módosíthatja: új folyókat tesz be/megszüntet, hegyet emel, völgyet épít, stb. (Ezt a feladatot úgy is meg lehet oldani, hogy kiindulási terep nélkü, a felhasználó rajzolja meg az egész tájat. A hallgató választása szerint figyelembe veszi a bolygó görbületét, vagy laposnak is tekintheti.)
  • lehetőség lenne városok tervezésére: utak, épületek, zöld területek kijelölése, stb.

A felsorolt pontok bármelyike önmagában választható önálló labor feladatnak, nem kell mindet megvalósítani.

Nem cél, hogy az önálló labor keretében elkészüljön a minden igényt kielégítő, teljesen funkcionális program. Egy olyan alapprogramot kell készíteni, ami önmagában már használható, és később továbbfejleszthető a megcélzott képességekkel a teljes funkcionalitású program irányába.

A feladat nagy kreativitást igényel, és nagy szabadságot biztosít a jelentkező hallgatónak a megvalósítás során. Fő szempont a kényelmes használat, az egyszerűség, áttekinthetőség (ergonomikus felület). A programot használó felhasználó minden tanulás nélkül legyen képes azt kezelni, és munkája során ne kelljen bosszankodnia amiatt, hogy a program nem az elvártnak megfelelően működik, tönkreteszi a korábbi munkáját, ésszerűtlenül korlátozza a lehetőségeit.

A feladatra többen is jelentkezhetnek!