Órajelelosztó hálózatok (CDN) multi-frekvenciájú és multi-fázisú System-on-Package (SoP) eszközökben

Modern, szinkron digitális áramkörökben (processzorokban, nagysebességű digitális jelfeldolgozó integrált áramkörökben, stb.), illetve System-in-Package és System-on-Package eszközökben az alacsony fogyasztású, hatékony órajelelosztó hálózatok kialakítása kulcsfontosságú kérdéssé vált.
Mivel a fogyasztás csökkentése érdekében tett architekturális lépéseknek köszönhetően a szinkron digitális áramkörök üzemidejük jelentős részében nem a maximális megengedhető órajel frekvencián, hanem annak töredékén működnek, a hangolható és menet közben állítható frekvenciájú órajel generálás és elosztás rendkívül fontos cél.
Egyes modern, széleskörűen alkalmazott órajelelosztó hálózatok (rezonáns CDN) azonban csak a maximális frekvencián képesek működni. Ezért a hangolt rezonáns órajelelosztó hálózat mellé egy "hagyományos kialakítású" órajelelosztó rendszert is realizálni kell, aminek már állítható a működési frekvenciája.
További probléma – a System-on-Chip rendszerek és 3D integrációnak köszönhetően – hogy egyes SoP rendszerekben a különböző lapkák eltérő frekvencián működnek és a teljes rendszer szinkronitásának biztosítása, figyelembe véve a különböző technológiai szórásokból, hőmérsékletváltozásból, stb. eredő fluktuációkat jelenleg is nemzetközi kutatások tárgyát képezi.
A tudományos kutatómunka célja új architektúrájú, hangolható órajelelosztó hálózatok és SoP rendszerekben szinkronitását biztosító áramköri megoldások kutatása.

A jelölt feladatai:

  • Ismerkedjen meg az SoP rendszerek felépítésével és általános jellemzőivel!
  • Ismerje meg SoC és SoP rendszerekben alkalmazott órajelelosztó hálózatok felépítését, kialakítását és működését!
  • Tegyen javaslatot a már létező CDN hálózatok változtatható frekvenciájúvá tételére, valamint új architektúrájú CDN kialakításra!
  • Vizsgálja meg a különböző órajel frekvencián működő tartományok (clock domain) közötti szinkronitás és kommunikáció biztosításának lehetőségeit (clock domain crossing)!
  • Adjon javaslatot a különböző fluktuációkra hibatűrő architektúrára!

Előírt nyelvtudás: angol

További elvárások: 

  • Angol nyelvű műszaki szakirodalom nehézség nélküli olvasása.
  • Tudományos kutatás iránti elkötelezettség, technológiai és áramköri ismeretek.