Kódújrahasznosítás n-rétegű architektúra webes rétegében (MS)

Sajnos amióta n-rétegű architektúrák léteznek, azóta visszatérő probléma, hogy az egyes rétegekben ugyanazon üzleti entitások modelljét külön-külön el kell készíteni (majd karbantartani), amennyiben az egyes rétegek programozási nyelve különböző. Tradicionálisan ez az adatbázis-kezelő és a kiszolgáló vonatkozásában lép fel, de a webes és mobilalkalmazások térhódításával immár a kiszolgáló és az ügyféleszköz esetében is fennáll. Még előbbire az évtizedek során születtek már jól használható megoldások (ld. pl. Javára http://hibernate.org), az utóbbira még nem létezik bevált megoldás.

A hallgató(k) feladata, hogy a problémára meglevő vagy új eszközök felhasználásával megoldást adjon.

A feladatmegoldás lépései:

  1. A hibernate által nyújtott megoldás megismerése.
  2. Mintalkalmazás készítése, amely demonstrálja a problémát.
  3. A https://kotlinlang.org megismerése, alternatív megoldások keresése.
  4. A mintaalkalmazás átalakítása néhány kecsegtető megoldási irány szerint.
  5. A módosított mintaalkalmazások összehasonlítása praktikus szempontok alapján.

Angol szöveg (dokumentáció) olvasás alapján történő megértése a téma felvételének előfeltétele. Előzetes jártasság Java- és Javascript programozásban célszerű.

A Morgan Stanley különböző informatikai és matematikai témákban önálló labor, diplomamunka és gyakornoki lehetőséget biztosít diákoknak. Amennyiben a fenti téma felkeltette érdeklődésedet vagy valamilyen hasonló témában szeretnél Morgan Stanley-s külső konzulenssel együtt dolgozni, kérlek jelezd ezt a Morgan Stanley-s kollégánknak.

Témavezető: Dr. Surányi Gábor (Morgan Stanley)