Tanszékünkrõl
Küldetésünk
Elérhetõségeink
Történet
Térkép
Partnereink
Nemzetközi díjak


"Legzöldebb Tanszék 2011, 2012"


A visszaszámlálás már a vége felé közeledik: a Masat-1 útra kész!
 
Magyarország elsõ mûholdja, a Masat-1 páratlan lehetõséget kapott. Több, hasonló mûholddal közösen részt vehet az Európai Ûrügynökség (ESA) Vega hordozórakétájának elsõ küldetésében. Az új típusú hordozórakéta startjára az egyenlítõ közelében fekvõ Francia Guyana-n található Kourou európai ûrközpontjában kerül sor 2012. február 9-én. A startot az ESA élõben közvetíti. Sikeres start esetén, az indítást követõen alig több mint 70 perccel, a hordozórakétán található mûholdak földkörüli pályára állnak.

Image

Az elsõ magyar mûhold, a Masat-1 a BME két villamoskari tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, valamint a BME Ûrkutató Csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak összefogásával, szponzori támogatással született meg.

A Masat-1 a Vega hordozórakéta sikeres startja esetén elõreláthatóan 2012. február 9-én állhat pályára. Természetesen mûszaki és természeti okok miatt a start az utolsó pillanatig halasztásra kerülhet. A felbocsátás helyszíne Francia Guyana. A jogi értelemben Franciaországhoz tartozó terület Brazíliával és Suriname-mal határos. Gazdasági életében kiemelt szerepet játszik a Kourou-i ûrközpont, melyet 1975 óta az Európai Ûrügynökség (ESA – European Space Agency) ûrkikötõként használhat.

A felbocsátásra elõreláthatólag helyi idõ szerint 7:00h és 9:00h között kerül sor, ami magyar idõ szerint 11:00h és 13:00h közötti idõpontnak felel meg. A felbocsátás elõtt három és fél perccel minden rendszer startra kész és elindul a visszaszámlálás, majd az indítást követõen több rakétafokozat emeli a magasba és állítja pályára a hasznos terhet, amelynek része a Masat-1 is. Az egész mûvelet alig több mint 70 percig tart. A sikeres pályára állás után kb. 5 órával a Masat-1 Magyarország fölé ér. Ezt követõen weboldalunkon - cubesat.bme.hu - pikomûholdunk aktuális pozíciója folyamatosan követhetõ lesz.

Az elsõ magyar mûhold, a Masat-1 – melynek neve a magyar és a satellite szavak összetételébõl származik – egy kisméretû, úgynevezett pikoszatellit, az építés alapjául szolgáló szabvány miatt CubeSat-nak is nevezik. Ez a szabvány meghatározza a befoglaló méreteit és tömegét. A Masat-1 építése egy pilot projekt, amely elsõsorban oktatási célt szolgál. A Masat-1 pályára állását követõen gyûjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a szintén a BME-s csapat által erre a célra kialakított földi vevõállomásra továbbít, késõbbi feldolgozásra. A földi állomás központi vezérlõjének a Mérnöktovábbképzõ Intézet ad otthont, míg az antennarendszer a BME „E” épületének tetején kapott helyet. A fedélzeten elhelyezésre került egy fél-aktív mágneses stabilizáló rendszer, amelynek segítségével a Földrõl távirányítással lehet a mûhold orientációját befolyásolni.

A Masat-1 projekt révén a fejlesztõi csapat olyan tapasztalatra és tudásra tett szert, amelyre a bontakozó hazai ûripar igényeit kielégíteni képes, magas színvonalú oktatást és mérnökképzést alapozhatunk. Ezen túlmenõen a projekt olyan fejlesztõi tapasztalatot és referenciát jelent Magyarország számára az ûreszközök tervezése, építése és üzemeltetése területén, amely demonstrálja hazánk rátermettségét, érettséget a teljes jogú ESA tagságra. A projekt egy olyan technológiai vonalat kíván megalapozni, amely lehetõséget biztosít a jövõben nem csak a Mûegyetemen mûködõ, hanem más hazai szakmai mûhelyek tudományos kísérleteinek befogadására és világûrben történõ üzemeltetésére is.

A BME Elektronikus Eszközök Tanszéke (BME EET) a magyar felsõoktatás egyetlen olyan tanszéke, amely a félvezetõ technika, ill. mikroelektronika teljes spektrumát átfogó oktatást nyújt mind az alapfokú, mind a mester szintû, mind a posztgraduális képzésben. A tanszék nemzetközi szinten is kiemelkedõ kutatási területe a mikroelektronikai és elektronikai rendszerek, szilárd-test fényforrások és fotovoltaikus rendszerek termikus problémáinak kutatása. A termikus problémák mellett a Masat-1 mûhold szempontjából a BME EET másik kiemelkedõ szakterületét jelentik a napelemek egyes gyártástechnológiai és alkalmazástechnikai kérdései. Az elmúlt 4 évben a BME EET számos laboratóriuma - az ERICSSON Komplex Hardverfejlesztõ Laboratórium, a Félvezetõ Laboratórium, a Megbízhatósági Tesztelõ Laboratórium és a Termikus Laboratórium - speciális tudásával, infrastruktúrájával és egyéb erõforrásaival támogatta a Masat-1 mûhold fejlesztését végzõ hallgatói csapat munkáját.

A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke az 1950-ben alapított Elméleti Villamosságtan Tanszék és az 1951-ben alapított Mikrohullámú Híradástechnika Tanszék egyesülésével jött létre 2003-ban. A tanszék fõ profilja a professzionális nagyfrekvenciás rádió hírközlõ rendszerek, radartechnika, mûsorszórás, mobil hálózatok rendszertechnikája és hálózati tervezése, rádiófrekvenciás és optikai áramkörök, rendszerek és az ûrtávközlés oktatási és kutatási feladataihoz kapcsolódik.

A BME Ûrkutató Csoportja 1970-ben alakult az akkori Mikrohullámú Híradástechnika Tanszékbe épülve (ma Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék). Ûrtechnológia-orientált kutatás- fejlesztési feladatai az Interkozmosz nemzetközi együttmûködésben hazánkra kiosztott/vállalt témákból álltak. Több mint negyven éves fennállása során tizenöt mûholdra, két üstökösöket vizsgáló ûrszondára (Vega és Rosetta) és a MIR ûrállomásra készültek berendezések. Valamennyi hibamentesen mûködött, illetve mûködik. Az utóbbi években az ESEO (European Student Earth Orbiter) oktatást segítõ mûholdra készült tápellátó alrendszer és egy ûridõjárást vizsgáló mûszer. A Masat-1 fejlesztésében a csoport kutatói, oktatói konzulensi szerepet töltöttek be.

Sajtókapcsolat:
BME Villamosmérnöki és Infomatikai Kar
Dallos Györgyi PR felelõs
e-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez
Telefon: (1) 463-1595

A sajtó számára további információ:
http://cubesat.bme.hu/sajto

A projekt weboldala:
http://cubesat.bme.hu

A start élõ közvetítésével kapcsolatos kérdésekre válaszol:
Horváth Gyula projektmenedzser
BME Elektronikus Eszközök Tanszéke
e-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez
Telefon: (1) 463-2720

Aktuális hírek a startról az ESA oldalán:
http://www.esa.int/SPECIALS/Education/SEMV4RH8RXG_0.html

A sajtóban a közelmúltban megjelent közlemények:
http://www.esa.int/SPECIALS/Education/SEMPMCI8RXG_0.html#subhead2
http://computerworld.hu/utra-kesz-a-masat-1-20120131.html
http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/01/31/februar_9-en_indul_az_elso_magyar_muhold/
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20120203-masat1-elso-magyar-muhold-csucstechnologia-uripar-vega-hordozoraketa-budapesti-muszaki.html

Image

 
© 2018 EET
2018.08.20 [11:40] Hirek arrow A tanszéki élet hírei arrow A visszaszámlálás már a vége felé közeledik: a Masat-1 útra kész!