Kutatás és Fejlesztés
K+F területek
Laboratóriumok
Projektek
Kiemelt publikációk


"Legzöldebb Tanszék 2011, 2012"


Komplex hardvertervezõ laboratórium

Az Elektronikus Eszközök Tanszékének hallgatói a Komplex hardvertervezõ laborban sajátítják el azokat a metodikákat, melyek segítségével a mai modern hardvertervezés kihívásainak is meg tudnak felelni.

A modern elektronikai tervezés végeredménye egy integrált áramköri lapka vagy egy FPGA áramkörbe "beégetett" logika. Akármi is a konkrét megvalósítási forma, végülis minden IC tok egy nagybonyolultságú nyomtatott áramköri lemezbe kerül beépítésre. Az integrált áramkör tervezést az Ericsson támogatásával a 2008-ban a Tanszéken létrehozott új komplex hardvertervezõ laboratórium egészíti ki, ahol nagyobb hardver rendszerek komplex szemléletû tervezésére, valamint tesztelésére, bemérésére van lehetõség.

Ebben a laborban az egyik súlyponti témakör az elsõsorban programozható mikroáramkörökkel (pl. mikrokontrollerekkel, FPGA-kal) megvalósított hardver rendszerek komplex pl. termikus és/vagy nagyfrekvenciás hatásokat is figyelembe vevõ tervezése. Ez a labor kialakítása természetes folytatása a korábbi IC tervezõ labornak, jól tükrözi a nagy nemzetközi elektronikai cégek kooperációit is: az Ericsson, a Mentor Graphics és más partner cégek (pl. Altera) létezõ gyakorlati együttmûködését. A labor mind graduális, mind PhD hallgatók tanulását, munkáját szolgálja: a Mentor Graphics és az Altium szoftvereivel, az Altera cég által a tanszéknek adományozott FPGA fejlesztõi környezet segítségével tervezett áramkörök mérésére, tesztelésére nyílik lehetõség az Ericsson által adományozott új mûszerekkel, berendezésekkel.

Örömünkre szolgál, hogy ebben a laborban kezdõdhetett el a MASAT-1 fejlesztése.

A különbözõ önálló laboratóriumi és diplomatervezések mellett a Komplex hardvertervezõ laborban tartjuk a mûholdtervezés egyik eredményeként felmutatható és korábbi tárgyaink örököseként ismegjelölt Ûreszközök fedélzeti rendszerei, és Komplex hardvertervezés I-II. c. választható tárgyainkat.

 
© 2019 EET
2019.02.22 [21:28] Hirek arrow Laboratóriumok arrow Komplex hardvertervezõ